Nem hirdetés.

hirdetés-advertisement

hirdetés-advertisement

Wednesday, April 17, 2013

fogamzásgátló módszerek otthon, tippek, tanácsokA közösülés folyamata hogyan befolyásosa a hüvelyi fogamzásgátló módszerek hatékonyságát?
 A hüvely felső két-harmadának - szintén Masters és Johnson által leírt - közösülés alatti kitágulása két hibához vezethet:
-          a pesszárium, vagy cervix sapka pereme mellett átjuthatnak spermiumok
-          a pesszárium kimozdulhat a hüvelyboltozatba.
 A hímvessző lökései eredményezhetik bármilyen női barrier eszköz elmozdulását, különösen bizonyos pozíciókban
Amennyiben hüvelyi spermicidet használnak, ennek olyan fokú szétkenődését, hogy a külső méhszájhoz nem jut elég anyag. Ez részben megmagyarázná, hogy a spermicidek miért annyival .

Melyek a cervicális nyák legfontosabb tulajdonságai?
A cervicális nyák a női genitális traktust kitöltő folyadék legkönnyebben szemrevételezhető komponense. A follikuláris fázis magas ösztrogén szintje a nyákot folyékonnyá, nyújthatóvá, a spermiumok befogadására ideálissá teszi. A spermiumok mozgását kapacitálja, és megfelelő környezetet biztosít számukra a felső traktus eléréséhez. A spermiumok túlélésének ideje asszonyonként változó, ahogy a nyák meglétének hossza ciklusonként is változó lehet.
A nyák tulajdonsága progeszteron hatására gyökeresen megváltozik, annak ellenére is, hogy a sárgatest még termel ösztrogént. A nyák áthatol- hatatlanná és ellenségessé válik a spermiumokkal szemben. A nőket meg lehet tanítani a „csúszós”, ovulációi nyák és a sűrű, luteális nyák megkülönböztetésére. A WHO felmérése (1983) alapján azonban a sűrű nyák mellett is tekintélyes a teherbeesés esélye.
Milyen egyéb változások mennek végbe a cervixben a ciklus során?
A termékenységi ismeretekkel, születésszabályozással kapcsolatos kísérletek során megtanítottunk hölgyeket arra, hogy meg tudják ítélni a külső méhszáj nyitottságát és annak a hüvelybemenethez képesti helyzetét. A follikuláris fázis során a méhnyak közelebb van a hüvelybemenethez, feszes tapintatú, majd jelentős emelkedést követően az ovuláció időpontjában van az introitustól a legtávolabb, és ekkor a cervix állománya felpuhul, a külső méhszáj is ujjkúpnyira kinyílik. Ezt követően a luteális fázis elején a méhnyak viszonylag gyorsan ismét közelebb kerül a szeméremtesthez, állománya ismét tömötté válik, visszazárul. Eredmények alapján a napi önvizsgálat segít a szoptatás vége felé a fogamzó képesség visszaállásának megítélésében.
A spermium milyen élettani tulajdonságai segítik a fogamzást?

Mindegyikünk, aki a családtervezéssel kapcsolatba kerül, gyorsan megtanulja tisztelni a kis úszókat! Nagy az egyedi változatosság a férfiak között is, valamint egy bizonyos férfi különböző ejakulátumai között is a spermaszám tekintetében.
A spermaszám csökken és minősége romlik bizonyos területeken a környezetben lévő ösztrogén hatású vegyi hulladéknak köszönhetően; talán a természet vág vissza azoknak, akik kontroll nélkül szaporodnak, mintha nem lenne holnap?
A legtöbb férfi így is általában bőségesen elegendő számú hímivarsejtet termel. A fogamzásgátlás szempontjából a legjobb mozgású, legtovább él legnagyobb megtermékenyítő képességgel rendelkező spermiumokkal kelj foglalkoznunk az átlagosak helyett.
Hány spermium van az ejakulátumban, és mi ennek a jelentősége?
Egészséges férfiakban a spermatogenézis során herénként és másodpercenként 1000 spermium képződik Egy átlagos, 8o millió/ml-es spermaszámot véve ez egy átlagos, 3-5 ml-es ejakulátumban 350 millió spermiumot jelem Ha minden spermium találna egy petesejtet, ez a szám benépesítené Észak-Amerikát! Ennek egy százaléka  is kiválóan képes terhesség létrehozására, a spermiumszám szabad szemmel alig látható, 0,05 ml folyadékban van.  Ez komoly következtéseket kell, hogy maga után vonjon a megszakított közösülés és a gondatlan óvszer használat vonatkozásában.
Mennyi a spermiumok maximális túlélési ideje a genitális traktusban és mi ennek a jelentősége?
Ennek a kutatása igen nehéznek bizonyult, mert maguk a vizsgálatok gyakran befolyásolták az eredményt. Az világos, hogy normálisan a spermiumok nem képesek 6 óránál tovább életben maradni a hüvelyben, I mivel annak pH-ja visszaáll az alacsony alapértékre a közösülést követően. Ennek ellentmondó módon a hüvelyből mozgó spermiumokat sikerült kimutatni együttlét után 16 órával is; a méhnyak, méh és a petevezető folyadékjaiban mért túlélés nagy szórást mutat. Az életképesség ideje függ magától a spermiumtól, az ondóváladék összetételétől, és attól, hogy a cervixnyák mennyire közelíti meg az ideálisát - adott nőben, adott ciklusban.
A múltban hivatalosan 3-4 napos átlagos túlélésről beszéltünk, csakhogy tekintettel az egy ejakulátumban lévő sok millió spermiumra - minket nem az átlag, hanem a legkitartóbb spermiumok érdekelnek.
A legtovább élő, megtermékenyítésre képes egy százalék (a legmozgékonyabb 3 millió spermium) túlélési ideje a kérdés. A pontos szám nem ismert, azonban direkt és indirekt kutatási eredmények szerint ez legalább
6 nap. Ritkán, egyes pároknál, ahol a nő szokatlanul sokáig termel megfelelő cervix  váladékot, a túlélés elérheti a 7 napot is. A váladék vizsgálata figyelmeztethet az ovulációra, de ez a vizsgálat nem elég megbízható.
A fő következtetés az, hogy az úgynevezett „biztonságos időszak” első 1 fázisában történt közösülések hosszú távon kevéssé biztonságosak .
Hogy lehet az, hogy a férfi ejakulátumának 1%-a (kb. 3 millió spermium) elég a terhesség létrejöttéhez, miközben az ilyen spermium/ml számmal rendelkező férfiak általában nemzőképtelenek?
A kérdésben egy félreértés rejlik a sperma analízis meddőségi vizsgálatával kapcsolatban. Először is, egy különösen magas szám is társulhat csökkent termékenyítő képességgel, és egy alacsony spermaszám kísérhet egyéb olyan fontos eltéréseket, mint a rossz motilitás, a sok rendellenes forma, vagy antitestek jelenléte. A spermiumok alacsony száma általában rossz minőséggel jár együtt, szemben azzal a helyzettel, amikor 3 millió jó spermium kerül a méhnyakhoz.
A fentiekre a vazektómián átesett, gyermekes apák spermaszámából nyerünk bizonyítékot. Nem ritka a 2 millió/ml alatti szám, és egy, a késői rekanalizációt vizsgáló oxfordi tanulmány sikeres megtermékenyítésről számol be 500.000 és 750.000/ml-es (jó motilitású) spermaszám mellett.
!.10 Melyek a petesejt legfontosabb élettani tulajdonságai?
I A közhiedelemmel ellentétben a korai ovuláció gyakran előfordul. Sok nőnek, aki 28 napos ciklust állít magáról, időnként 26 napos ciklusa van, és esetenként előfordulhatnak 21-22 napos, termékeny ciklusok .

 A petesejt megtermékenyíthetőségi ideje rövid   praktikusan ez az egyetlen eddig tárgyalt élettani tényező, ami a fogamzásgátlást segíti. In vitro fertilizációs kutatások alapján a petesejt maximális túlélése 24, de 12 órán túl kicsi a sikeres fogamzás esélye. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a terhesség a cél, ennek a legjobb esélye akkor van, ha a petesejt már mobilis spermiumokkal teli tubába érkezik az ovulációt követően.
Tudnak a nők a nyulakhoz hasonlóan a közösülés hatására ovulálni?
Azt gondolom, a válasz erre a gyakran feltett kérdésre nagy biztonsággal nemleges (szerencsére). Először is, ha a fenti, a spermium túléléséről és *z ovuláció időpontjáról szóló információkat összegezzük, nincs is szükség ilyen feltételezésre. A közösülés csaknem mindig termékeny lehet, a menses alatt is, tekintve a spermiumok 7 napos túlélését és a tüszőrepedés bizonytalan időpontját.
Egy második, fontosabb ellenérv a fenti hipotézisre, hogy ha ilyen történne, a friss házas nők ciklusai rövidebbek lennének, mint , apácáké; ilyen megfigyelésről nem tudunk.


Felejtsük el a régi mítoszt, hogy a fogamzás a középidőben történik. A fenti tíz élettani kérdésre választ adó modern kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a termékeny időszak korábban kezdődik és tovább tart, mint ahogy azt gyakran gondoljuk. A legutóbbi vizsgálat azt sugallja, hogy a spermiumok túlélése számára optimális körülmények esetén a potenciálisán termékeny időszak nem kevesebb, mint a ciklus 7-től 14. napja (vagyis egy 4 hetes ciklus teljes második hete). Ha a tüszőrepedés a 14-15. napon következik be, ehhez még egy napot hozzá ) kell adnunk a petesejt túlélése miatt, vagyis mindent összevetve a potenciálisan termékeny ablak egy normális ciklus esetén a 7. és a 15. nap között van. Mivel a luteális fázis meglehetősen állandó, oly módon, hogy az ovuláció a következő menses kezdete előtt történik, az ablak első napja tolódik el ha a ciklus rövidebb vagy hosszabb 28 napnál.
Hogyan készült a klasszikus Barret-Marshall tanulmány?
Mekkora a teherbeesés esélye a ciklus egyes napjain ?
Röviden összefoglalva: 241 termékeny nőt megtanítottak a napi alaphőmérséklet (NAH) mérésére, majd ezt követően minden közösülést feljegyeztek. Vizsgálták azt is, hogy létrejött-e fogantatás az adott ciklusban. A nők egy része terhes szeretett volna lenni, más részük el akarta ezt kerülni. Az 1898 ciklus és 6015 együttlét minden adata bekerült egy számítógépbe és a NAH emelkedés alapján az összes nőnek azonosították az ovuláció napját a cikluson belül.


És adott ciklus során mikor jön létre a fertilis ablak?
Ezt a gyakorlatban senki sem tudja megmondani - kutatási körülményeken kívül. Minden nő, aki rendszeresnek tartja ciklusát, képes sokkal rövidebb vagy hosszabb, meglepő ciklusokra nagyjából 2 évente. Ennek alapján figyelembe véve az ovuláció napjának nagyfokú ingadozását (14 ± 2 nappal a következő menses ismeretien időpontja előtt), a nőknek meg kell érteniük a 8 napos ablak „mozgását”: ez ugyanis elkezdődhet akár a vérzés utolsó napja előtt is, és ellenkezőleg, tarthat végig a harmadik héten is, ha egy 1 hetes ciklusról van szó.
Ideális esetben az iskolákban zajló oktatás során ezekről az „új” adatokról is kellene beszélni. Orvosok számára pedig egyértelmű, hogy nem szabad a sürgősségi fogamzásgátló felírását egy biztonságos napon történt baleset esetén sem visszautasítani.
A természetes családtervezés (TCsT) során a fertilis ablak változó kezdete hogyan befolyásolja a két, biztonságos időszak hatékonyságát?
Meglátásom szerint a TCsT útján védekezőket a jelenlegi eszközök bármilyen kombinációban történő használata mellett is tájékoztatni kell arról, hogy a két időszak közül a második a biztonságosabb. Jó eredményeket érhetünk el megfelelően képzett és motivált pároknál mindkét szakasz használata mellett is, de, véleményem szerint, az a nő, aki a terhességet mindenképpen el akarja kerülni, csak a postovulációs („zöld lámpás”) szakaszban szabad, hogy egyéb védelem nélkül házaséletet éljen. Az első („sárga lámpás”) szakasz elsősorban azoknak felel meg, akik egy kívánt teherbeesést szeremének késleltetni. Az egyetlen kivétel a fenti ajánlás alól az olyan nő, akinek a ciklusai abszolút rendszeresek, legalább 28 naposak, és ügyesen meg tudja ítélni a méhnyak és a nyák változásait. A nyák változása, vagy a legrövidebb ciklus vége előtti 21. nap  amelyik előbb jön  megmutatja az első potenciálisan termékeny napot , minden ciklusban ettől a naptól kezdve 8 napig kell tartózkodni (vagy más módon védekezni).


Mindazonáltal a spermiumok túlélésének változatossága azt eredményezi, hogy a termékenység megítélésére használt módszerektől függetlenül
A preovulációs és a postovulációs időszakban mindig más lesz a hatékonyság.
 Miért szidták sokáig a családtervezéssel foglalkozó szakemberek a TCsT módszereket? Mi lenne jelenleg a helyes hozzáállás?
Ezen módszerek rossz híre a régi naptár módszerből, és a két, fent részletezett fázis különbségeinek tudomásul nem vételéből eredő magas sikertelenségi arányokból fakad. A pontos ismeretek hiánya ma is gyakori mind a módszer ellenzői, mind az azt propagálók között.
A helyes megközelítés manapság a választásról szóló pontos információk és tanácsadás mellett a pozitív hozzáállás kell, hogy legyen.  Bár önálló módszerként nem ajánljuk, milyen számítások szükségesek a naptár módszerhez?
 A nőnek meg kell határoznia az elmúlt 6 (lehetőleg 12) ciklus közül a legrövidebb és leghosszabb ciklusát.
A legrövidebb ciklusból ki kell vonnia 21-et, hogy megkapja a fertilis szakasz első napját. Ez 14,15 vagy 16 napot ad a luteális fázisra, plusz 7, 6 vagy 5 nap a spermiumok túlélésére. Sajnálatos módon ezeknek az összege 21 napnál több lehet! Ezzel együtt a fertilis szakasz első napjának meghatározása során a 21 nappal való számolás nagyobb biztonságot ad a 20 naposnál (és érdemes figyelni a cervix váladékot.
A leghosszabb ciklusból ki kell vonni 10-et, így xx napot szánva a fertilis luteális szakaszra és egy napot a petesejt túlélésére.
A módszernek tökéletes használat esetén is magas a sikertelenségi aránya.  A módszer elfogadása is nehéz, mivel kevés nőnek szabályos a ciklusa, így az önmegtartóztatással töltött idő sok pár számára elfogadhatatlanul hosszú. A „standard napok” módszer  lerövidíti az önmegtartóztatás idejét a magasabb sikertelenségi arány árán.


Hogyan definiáljuk az ovulációs ciklust?
Az első infertilis fázis a menses első napjával kezdődik és azzal a legkorábbi időponttal ér véget, amikortól a spermiumok túlélése terhességet eredményezhet. A szakasz hossza változó, a tüsző agyalapi mirigy hormonjaira adott válaszának sebességétől függ.
Az igazi termékeny szakasz (vagy termékeny ablak) az első fázis végétől tart addig, amíg a petesejt már nem alkalmas a megtermékenyítésre.
 Az ultrahangos mérések, a hormonális változások, és a fertilitás gyakorlati indikátorainak összefüggése a ciklus során.


Amennyiben egyszerre több tüsző reped meg, akkor is csaknem mindig 24 órán belül.) Feltéve, hogy tudjuk az ovuláció időpontját és kivárjuk a petesejt elsorvadását, ebben az időszakban a teherbeesés csaknem lehetetlen.
 Hogyan tudjuk a szakaszokat meghatározni a gyakorlatban? Fontos különbséget tennünk az alábbiak között:
 A biológiai események határozzák meg a szakaszokat  ezek jól körvonalazhatóak. Nem ugyanazok, mint az események biológiai indikátorai.
Az események biológiai indikátorai tovább csoportosíthatók:
 a biofizikai módszerek (UH-os follikulometria, véráramlási változások a hüvelyben, petefészekben, kézben, stb.)
biokémiai módszerek, amelyek a szex-hormonok vagy metabolitjaik koncentrációváltozását mutatják ki testnedvekből, pl. vizeletből vagy nyálból
tüneti indikátorok, mint a NAH, méhnyaknyák, és a cervix változásai. Ezeknek az indikátoroknak a pontossága a különböző fázisokban változó, és függ még a következőktől:
A párok betanításának minősége, azaz a jeleknek a párok általi megfelelő értékelése, és végül:
 Az együttműködés a nő és partnere részéről (beleértve az önmegtartóztatást), ami minden olyan módszernél probléma, amely „felhasználói” segédletet igényel.
A leírtak fontosságát jól megmutatja az a népszerű tanulmány, ami azt igazolta, hogy a teherbeesési arány magasabb volt akkor, ha a módszert a férjnek magyarázták el, mint amikor a nő döntötte el, hogy mikor „biztonságos” együtt lenni.
 Melyek a fogamzó képesség páciens által is észlelhető jelei?
 A cervixnyák változásai
A cervix változásai
A NAH változása (lásd 2.23. K.)
Technikai segítséggel egyéb testnedvekből nyert indikátorok (vizelet hormon monitor)
fogamzásgátló módszerek otthon,fogamzásgátló módszerek tippek tanácsok


Hogyan használjuk a NAH változásait?
A testhőmérséklet bifázisos ciklusát a progeszteron metabolitjai okozzák, így csak a második infertilis szakasz azonosítására alkalmas. A nőnek alvást követően, nyugalomban kell testhőmérsékletet mérni, előzetes felkelés, ivás, dohányzás, stb. nélkül. A hőmérsékletváltozás kis fokú (0,2 - o,4°C), így nagy beosztású, higanyos, vagy még inkább modern, digitális lázmérőt célszerű használni. A hőmérsékletet mérhetjük a szájban, a hüvelyben vagy a külső hallójáratban, lényeg, hogy minden nap ugyanott legyen mérve.
Az eredményt egy speciális diagrammon ábrázolva, egy vonalat húzva o,05°C-kal a legalacsonyabb 6 érték felett észlelhető a változás. A második infertilis szakasz azon a reggelen kezdődik, amikor sorban a harmadik, a vonalnál legalább o,2°C-kal magasabb értéket kapjuk.

 Hogyan használhatjuk a cervix váladék változásait a fertilis és infertilis fázisok elkülönítésére?
A nőt megtanítjuk, hogy minden vizelésiéi ellenőrizze a váladék mennyist get, színét, áttetszőségéi, fényét, nyúlását. A nyák legfontosabb tulajdonságait este feljegyzi, vagy leírva azt, vagy színekkel jelölve (zöld, ha száraz,  váladék, piros a vérzés).
A legtöbb nyák termelődésével járó napot - amely a vér ösztrogén szint, jenek maximumával korrelál - retrospektív módon tudjuk meghatározni.  Ez az utolsó nap  amikor a váladék tiszta, nedves, csúszós, több centiméter i hosszan nyújtható szakadás előtt, mint a nyers tojásfehérje. Ovulációt köve.
 Melyek a váladék vizsgálatának gyakorlati nehézségei?
A leggyakoribb probléma a közösülés vagy a közösülés nélküli szexuális izgalom okozta váladékozás elkülönítése. Mind a női váladék, mind az ondó képes utánozni a cervix váladékot.  Védekezés nélküli együttlét csak a váladékvizsgálattal alternáló napokon megengedett.
 Milyen hatékonyságú a megszakított közösülés?
A korai családtervezők magas állítólagos hibaarányt idéztek, amit későbbi generációk átvettek, a bizonyítékok azonban mást mutatnak. 1949-ben a Királyi Hivatal az alábbit írta:
A gyermekek átlag számának tekintetében nem találtunk különbséget az eszközös és az eszköz nélküli módszereket használók között.
A megszakítás messze a legnépszerűbb eszköz nélküli módszer volt és a terhességi ráta egy elfogadható 8/100 nő-év körül lehetett. Egy indianapolisi felmérés 10-es Pearl indexet talált összevetve az egyéb módszerek 12-es indexével, és magas jövedelmű pároknál az arány megegyezett a pesszáriuméval.
Az idősebb olvasók bizonyára találkoztak, ahogy én is, olyan két, tizenéves gyermekes párral, akik életükben csak ezzel a módszerrel védekeztek. Van, akinek működik.
Mik a megszakított közösülés előnyei?
Legfőbb előnye, hogy a módszer ingyenes, nem kell felíratni, mindig „kéznél van” és nem lehet otthon felejteni amikor a pár elutazik nyaralni. Továbbá nem okoz hányingert és testsúlynövekedést! Használata a történelem során együtt járt a legalacsonyabb születési arányokkal, mint pl. Kelet Európában a II. Világháborút követően. Sok használó számára elfogadható módszer.
Mik a módszer hátrányai?
A közösülés nyilvánvalóan nem teljes, a módszer sokakat kielégítetlenül hagy; ezzel együtt semmilyen negatív hatást nem sikerült kimutatni a módszer használói között. Kétséget kizáróan megállapítható, hogy a nőknél elkerülhetetlenül csökken a kielégülés, amelyhez hozzájárul a partner nem megfelelő időben történő „távozásától” való félelem; következményes pszichés problémákat is feltételezünk. Ennek ellenére egy, 1967-68-ban csaknem 2000 nő bevonásával végzett brit felmérés szerint 311-ből csak 31% hagyott fel a módszerrel az észlelt kellemetlenség miatt és 4% mert az egészségre
veszélyesnek gondolta, összehasonlítás képpen 381-ből 54% hagyott fel a korábbi óvszerhasználattal kellemetlenség miatt.
A családtervezésben dolgozók gyakran igazságtalanul lenézik, elítélik, kinevetik a módszert. Marié Stopes szerint a módszer „rossz az idegeknek és nem biztonságos”.
Miért vált a módszer mellőzötté?
Az egyik lehetséges ok, hogy nincs gyártó, aki reklámozza az előnyeit. Ezen túl, mivel hatástalan és nem kellően kielégítő módszer hírében áll, úgy érezzük, hogy nem helyes támogatni. Az orvosok és asszisztensek konvencionális felfogása sok szerencsétlen fiatal előre nem várt együttlétéből eredő terhességért felelős. A hatástalanságáról szóló vélemény elterjedése miatt a megszakítást sokszor meg sem próbálják, amikor lehetőség nyílna rá. Észben kell tartanunk a XX. századi családtervezés úttörőinek régi mondását:
A fogamzásgátlás minden módszere jobb, mint a semmi, bár bizonyos módszerek jobbak mint mások.
Miközben igyekszünk minél modernebb módszereket bevetni, meg kell jegyeznünk, hogy ez a módszer sokak számára működik, és „sürgős” esetben sokkal jobb, mint a semmi.
Vannak-e spermiumok az előváladékban?
Igen, időnként vannak. 1931-ben Abraham Stone számos kollégáját megkérte, hogy ellenőrizzék férfiak előváladékát 18 személytől 24 mintát gyűjtött be, kettőben talált sok spermiumot, kettőben keveset, és további egyben párat. Stone korrekt módon azt írta, hogy a minta nem elégséges következtetések levonásához.” A fogamzást okozó spermiumok esélye az előváladékban kicsi, bár nem elhanyagolható.
A sikertelenségnek valószínűleg gyakoribb oka. hogy a spermiumok nagy mennyiségét tartalmazó ejakulátum távozhat röviddel az orgazmus előtt; illetve ha a megszakítás az orgazmus alatt és nem előtt történik. Mindig le kell beszélnünk egy párt a megszakított közösülés alkalmazásáról?
A válasz „nem” kell hogy legyen.

forrás:
John Guillebaud
Fogamzásgátlás - Megválaszoljuk kérdéseit

Oriold és Társai Kft., 2009
részlet


No comments:

Post a Comment

Labels

. Ékszerek (1) & (1) 1 (1) 10 (1) 100mg (1) 14 (1) 18 (1) 2 (2) 30 (1) 35 (1) 3d (2) 3in1 (1) 40 (1) 50 (2) 90 (1) a (7) abc (2) adipex (1) agent (1) ajak (2) ajakfeltöltés (3) ajakpiercing (1) ajkak (1) akció (5) akne (1) akril (1) alapon (1) alapozó (1) alapozók (1) aláta (1) alatt (7) alhasi (1) alkalmas (1) alkalmi (1) allergia (1) alli (1) állítsuk (1) állplasztika (1) alma (1) alopecia (1) által (1) Aluma (1) alvásigénye (1) amalgám (1) Aminexil (1) ananásszal (1) Ananászos (1) androgenic (1) anyaga (1) anyatejes (1) ápolás (2) apróbojtorjánfű (1) aquamarine (1) ár (6) ára (25) árai (2) árajánlat (1) árak (17) arany (3) aranyékszer (1) Aranyfülbevaló (1) arc (1) arcápoló (1) Arcfeszesítés (1) árlista (3) ásvány (1) Aszalt (1) aszimmetriája (1) aszpikban (1) asztal (4) asztali (2) Avokádós (1) azonnal (1) baba (3) babaápolás (1) babakocsi (16) bánfi (1) barnarizzsel (1) bazsalikomos (1) bb (1) beágyazódás (1) beavatkozás.antihisztamin (1) beavatkozások (1) behelyezés (1) belövés (1) belülről (1) bemutató (1) bepanthe (1) bergon (1) betadine (1) beteg (1) betegség (3) betegségek (1) betét (5) betűtípusok (1) bevált (1) bikinivonal (1) biointimo (1) bizsu (1) Blizzident (1) blog (1) blondel (1) blue (1) bmi (2) bokalánc (1) bórax (1) bőrbetegségek (1) bőrfeszesítés (1) bőrfiatalítás (3) borotva (1) bőrradír (1) borsmártással (1) borsós (1) box (1) brendon (1) Bright (1) Brokkolis (1) brokkolival (1) budapest (2) budapesten (2) budapesti (1) bugaboo (1) buli (1) burgonyakrokettel (1) burgonyapürével (1) bútor (2) bvlgari (1) c (1) calvin (1) cam (1) cameleon (1) candida (2) Candida albicans (1) canesten (3) causes (1) céklasaláta (1) céklával (1) cellulitisz (1) chérie (1) chicco (1) chilis (1) chloé (1) chutney-val (1) cici (1) cickafarkfű (1) címe (1) cirkónium dioxid (1) citrommártással (1) clarasept (1) cobra (1) combok (1) condom (1) csalánlevél (1) császármetszés (1) csecsemő (1) Cseresznyés (3) csillámporral (1) csillapító (1) csipkés (1) csípőről (1) csípős (1) csirke (21) csirkecomb (5) csirkefasírt (1) csirkegulyás (1) Csirkehab (1) csirkehús (1) csirkemájas (1) Csirkemájpástétom (1) csirkemell (13) csirkemellsaláta (1) Csirkepástétom (1) csirkeragu (1) csirkés (2) csirkeszárny (1) csókálló (1) Csokoládés (1) csukható (1) csukló (1) Currys (1) daganat (1) deess (1) dekoráció (4) Dercos (1) design (2) diéta (2) diétás (1) diffuz (1) díjai (1) dió (1) diólevél (1) dior (1) Diós (3) díszítés (3) divat (1) divatos (2) dm (1) dohányzó (1) dolce (1) douglas (2) dr (1) drágakő (1) duo (1) e (1) Édes (1) edzés (1) effektus (1) egészben (2) egyedi (3) egyek (1) egyszerű (5) egyszerűen (1) egytálételek (1) éhezés (1) éjszakai (4) ekcéma (1) ékszer (9) ékszerek (5) eladó (5) eldobható (1) eljegyzési (1) elkészítése (1) ellátás (1) ellen (3) ellene (1) elleni (1) előjáték (1) elősegítése (1) először (1) előtti (1) első (1) elszíneződés (1) eltávolítás (2) eltávolítása (1) eltüntetése (2) emlő (2) energetix (1) Energy (1) enni (1) epilálás (4) epilátor (1) építés (1) epoxy (2) eredeti (1) érzéstelenítés (1) és (8) esemény (3) esetén (1) esküvőre (1) esni (1) étel (1) ételek (1) étkezéssel (1) étrend (1) étvágycsökkentők (1) év (1) extra (1) ezerjóvű (1) ezüst (4) fa (8) fából (1) fáj (1) fájdalom (1) fájdalommentes (3) fájdalommentesen (1) fajták (1) fakocka (1) fali (1) fasírt (1) fehér (2) fehérarany (3) fehérnemű (6) fehérneműk (2) felett (6) felragasztás (1) felrakás (2) felrakása (3) felvarrás (1) férfiaknál (1) fertőzés (1) festékkel (1) feszesítő (1) fiatalon (1) fiatalos (1) fillikid (1) finomhámlasztás (1) fito-ösztrogéneket (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (6) fogamzásgátlók (1) fogászati (5) fogfájás (1) fogfehérítés (5) fogfehérítő (2) foghúzás (1) fogkő (1) fogkrém (2) foglalat (1) fogmegőrző (1) fogtechnikus (1) fogtömés (8) fogyás (7) fogyasztó (1) fogyatékos (1) fogyni (1) fogyókúra (3) fogyókúrás (1) fokhagymával (1) fólia (1) fóliázása (1) FOLLIKULÁRIS (1) foltok az arcon (1) folyadék (1) folyás (1) formák (1) fortély (1) forum (1) fórum (1) foszforeszkáló (1) főtt (1) francia (1) franciás (1) freesia (1) fue (1) fül (1) fürdőruha (2) fürdőruhák (1) füstös (1) gabbana (1) galuska (1) galuskával (1) garancia (1) garnier (1) gesztenyés (1) ght (1) gomba (2) gombás (4) gombasalátával (1) Gombával (1) gondozás (1) gyakorlatok (1) gyanta (1) gyantázá (1) gyantázás (2) gyantázása (1) gyerek (1) gyermek (1) gyermekek (1) gyermekvállalás (1) gyógyiszap (1) gyógyítása (1) gyógynövény (1) gyógynövényekkel (4) gyógyszer (2) gyógytorna (1) gyógyulás (1) gyömbéres (1) gyöngyből (1) gyors (3) gyorsan (3) gyulladás (1) gyulladásos (1) gyűrű (1) hagyományos (1) hair (2) hajcsepp (1) hajfestés (1) hajhullás (10) hajhullást (1) hajszesz (1) hal (1) hályog (1) hangulat (1) hangulati (2) háromfunkciós (1) hasplasztika (1) hasról (2) használata (3) használati (1) használt (6) hatásai (2) hatásos (2) hatékonysága (1) hatóanyag (2) házi (1) házilag (26) házilag olcsón (1) heg (1) helyen (2) helyreállító (1) henna (4) hennafestés (1) hét (2) hétköznapi (1) heveny (1) hiány (1) hidegen (1) hideggyanta (1) hidratáló (2) hintőpor (1) hogyan (7) hol (1) hölgyeknek (1) Hölgyszeszély (1) homeopátiával (1) hónapos (1) hormon (2) hormonális (2) hormonháztartás (1) hormonmentes (1) hosszú (2) hozzád (1) hozzászólás (1) hozzávalók (2) húgyúti (1) hüvely (1) hüvelygomba (6) hüvelygombát (1) hüvelygyulladás (3) hüvelykúp (1) hüvelyszárazság (1) Hüvelyszárazság.kezelése (1) hyaluronsavval (1) ideig (1) idő (1) II. (1) ikerbabakocsi (1) illat (1) illatok (1) illesztés (1) illő (1) implantátum (1) in (1) industrial (1) ingyen (1) ingyenes (1) intarzia (2) intézet (1) intim (10) intimissimi (1) intimtölcsér (1) inzulin (2) ipl (1) jázmin (1) jelei (2) jelentkeznek (2) (3) jobb (1) Joghurtos (1) jojo (1) Juhtúrós (1) Kakaós (1) Kakasrétes (1) kalória (1) kanyaró (1) kapható? (1) kapni (1) kapormártással (1) káposztával (2) karácsonyra (1) Karalábés (1) karát (1) karátos (1) karikagyűrű (1) Katalán (1) kelkáposzta (1) kellékei (1) kenyér (1) képek (7) képekkel (3) képkeret (1) kéregben (1) kerül (1) kerület (1) kerülnek (1) kerülnek.esztétika (1) késés (1) késleltetése (1) készítés (5) készítése (3) ketokonazol (1) kezdete (1) kezdő (1) kezdődik (1) kezdőknek (3) kezelés (2) kezelése (15) kezelések (2) kiegészítő (1) kiegészítők (1) kínai (2) kiőrlésű (1) kisbaba (2) kismama (1) kiütések (1) kivonat (1) klein (1) klímax (1) klinikailag (1) klinikája (1) klotrimazol (1) kockák (1) kockás (1) Kolbászos (1) köldök (2) kölni (1) kombi (1) kondom (1) könnyen (1) kontaktlencse (9) konzultáció (1) kor (1) körfűrész (1) kórokozók (1) köröm (1) körömvirág (1) korrektorok (1) Körtés (1) kosaras (1) kötőszövet (1) kövér (1) közben (1) kozmetika (2) kozmetiku (1) krasznai (2) krém (9) krémek (4) kristállyal (2) kristály (1) Kukoricás (1) kupon (1) láb (1) lacost (1) ladycup (1) lágy (1) lakás (1) lakásdekoráció (1) lakberendezés (3) lakk (1) láma (1) lámpa (2) langyos (1) lapra (1) lassítása (1) latex (1) látványos (1) led (1) legjobb (4) legmenőbb (1) legtartósabb (1) legyek (2) légzésszám (1) lehet (3) lehet-e (1) lelki okai (1) lencsepürével (1) lengyel (1) lepény (3) lépései (1) lépésre (1) lépésről (2) leszedés (2) leszedése (1) Levesben (1) lézeres (4) libresse (1) light (1) Lipogaine (1) liposzukció (1) listerin (1) loreal (1) loss (2) lúgosítás (1) magam (1) magas (2) magazin (1) mágneses (2) magyar (1) magyarország (1) magzatvíz (1) májas (2) mákos (2) Málnás (1) mandula (1) mandulás (1) marha (1) márkák (3) márkás (1) mártással (1) medál (1) medállal (1) Mediterrán (2) meg (1) Meggyes (1) megjött (1) megszűntetése (1) megtermékenyítés (1) megtermékenyülés (1) melanin (1) mell (4) Mellbimbó (1) mellékhatásai (2) mellimplantátum (1) mellkas (1) mellkisebbítés (1) mellműtét (1) mellplasztika (4) melltartó (3) melyik (6) men (1) mennyi (2) mennyibe (5) menopauza (5) menstruáció (4) menyasszonyi (1) menzesz (1) menzesz.csomó (1) méretek (1) merevítős (1) microdermal (1) mikor (4) mikrohullámon (1) Mimóza (1) minoxidil (1) minták (1) mirigy (2) miss (1) misty (1) mit (3) miteszer (1) modern (1) módján (1) módszerei (1) módszerek (3) mogyorós (2) molett (1) moletteknek (1) mozaik (2) műfog (1) műgyanta (2) műkörmös (1) műköröm (13) Müller (1) mustáros (1) műszempilla (14) műszempillák (1) mutatkoznak (1) műtét (4) nagyobbítás (1) napernyő (1) napi (1) napos (1) nappali (2) napszemüveg (1) narancsmártással (1) naygker (1) nedvességet (1) nélkül (9) nélkül.Evéssel (1) nélküli (1) nem (1) nemi (1) neogranormonnal (1) nevelése (1) nivea (3) nívea (1) (2) Nőgyógyászati (1) női (8) nőknél (2) non peroxid (1) növelése (1) NuvaRing (1) nyak (2) nyaklán (1) nyaklánc (4) nyári (3) nyárra (2) nyelv (2) nyugtató (1) öblögetés (1) Octenisept (1) oep (2) ofotért (4) okozója (1) olcsó (6) olcsó sztk foghúzás (1) olcsón (23) Olívás (1) online (3) online.24 karát (1) öntapadós (1) öregedés (1) örökölt (1) orrpiercing (1) orrplasztika (1) orvos (1) orvosi (1) összehasonlítás (1) ősszel (1) összetétele (2) összetevői (1) őszi (1) őszibarack (1) ösztrogén (1) otthon (15) otthoni (10) ótvar (1) pánt (1) paprikás (1) paradicsomos (1) parfum (1) parfüm (13) parfüméria (1) parfümoutlet (1) parfümszalon (1) pástétom (1) pattanás (1) pcos (2) pénztár (1) pépet (1) peroxidmentes (1) pesszárium (1) petefészek (1) Péter (1) petesejt (1) petrezselyem (1) ph (1) piercing (11) pihenőszék (1) pinkcup (1) piros (1) pirosság (1) piskótatészta (1) plasztika (1) plasztikai (4) polaroid (1) porcelán (1) Portugál (1) pöttyök (1) ppt (1) prada (1) praktikák (1) progeszteront (1) progesztogén (1) provocateur (1) púder (1) puhább (1) pulyka (6) pulykacomb (2) Pulykafelfújt (1) Pulykafodor (1) pulykamell (8) pulykanyársak (1) pulykarolád (1) pulykasaláta (1) pulykasült (1) pulykatekercs (1) pulykatokány (1) pulykazseb (1) púpos (1) push (1) quinny (1) quotes (1) ragasztás (1) ragasztása (1) ragasztó (2) ragu (1) raklap (3) raklap.ágy (1) rakott (3) ránctalanítás (5) ránctalanító (5) rántott (2) recept (14) receptek (10) receptorok (1) Refirme (1) regnerálódás (1) rekonstrukciós (1) rendelés (9) rendelése (1) rendelési (1) rendelő (1) rendelőben (1) rendszer (1) répás (1) részeges (1) retard (1) revalid (1) rezisztencia (1) rezisztens (1) rizses (1) rizzsel (1) rolád (1) római (1) rossmann (2) rusztikus (3) rúzs (2) saját (1) sajtmártásban (1) sajtos (5) saláta (1) sampon (1) Sárgabarackos (1) sárgatesthormon (1) savanyú (1) Schmuck (1) sebész (1) sebésze (1) sebészet (2) sertéshálóban (1) sexy (1) shop (1) smink (8) sminkecset (1) sminkek (1) sminkeljünk (1) sminktrend (1) solac (1) sonkás (4) sóoldat (1) SOTE (1) spárgamártásban (1) specialitás (1) spermicid (1) spirál (2) sportmelltartó (1) sült (5) sütőtők (1) sütve (1) swarovski (3) szájfeltöltés (1) szájsebészeti (1) szakorvosi (1) szalagfűrész (1) szálankénti (1) szamócái (1) száraz (1) szarkalábak (1) szárnyas (3) szauna (1) szavatosság (1) szedése (1) szegedi (1) szelet (5) szem (2) szemcsepp (1) szeméremajkak (1) szemöldökcsipesszel (1) szemüveg (2) szeműveg (1) szemüvegkeret (2) szemüvegkeretek (1) Szénhidrátok (1) szentkirályi utcai foghúzás ára (1) szép (1) szerek (1) szeretnék (1) szexi (1) szilikon (1) szilvával (1) szilveszteri (1) szilveszteri smink (1) színek (1) szines (1) színes (1) színezett (1) szolárium (1) szőlőcukor (1) Szőlős (1) szőrtelenítés (3) szőrtelenítő (1) szőrtelenítsünk (1) Szőrtüszőgyulladás (1) sztk (5) sztk fogászati árak (1) sztkingyenes (1) Szülészeti (1) szúrás (5) szürke (2) szűrős (1) szűrővizsgálat (1) tabletta (4) tálban (1) támogatás (1) támogatása (1) támogatással (3) támogatott (2) tampon (1) tanácsok (5) tanga (2) Taorminai (1) tapasztalatok (1) tapasztott” (1) táplálás (1) tárkonyos (1) tartó (2) tartós (7) tb (6) tb-re (1) tea (1) tegyek (1) teherbe (1) teherbeesés (1) tehetünk (1) tejszínes (2) telefon (2) téli (1) teljes (1) telogen (1) tényleg (1) terhesség (6) térítési (1) természetesen (2) tervező (1) testazonos (1) teszt (2) tésztával (1) tetoválás (10) textil (1) Tha (1) Thermage (1) thyroid (1) Tiffany & co (1) tincses (2) tini (1) tippek (6) Tippek. (1) tisztasági (1) tisztitas (1) tisztítása (3) titán (1) tojásos (2) tok (1) toka (1) tokány (1) tökmag (1) tokok (1) tolltartó (1) tolóasztal (1) töltött (13) Tonhalkrémes (1) top (1) török (1) tortába (1) treatment (1) triumph (2) tud (1) túladagolás (1) tünetei (2) tünetek (1) túrókrém (1) túrómártással (1) tyúk (1) ultrahang (1) ultrahangos (2) up (1) után (7) utáni (7) utasítás (1) uv (1) üveg (1) üveglap (1) üzlet (1) vagina (1) vagy (1) vákuum (1) valaki (1) változó (1) változókor (1) változókori (1) varga (1) vásárlás (2) védekezés (1) veet (1) végleges (2) vélemény (1) vélemények (2) vény (3) veszélye (1) veszélyei (2) vétel (1) vichy (2) video (1) videó (2) világítás (1) világító (1) villámgyors (1) visage (2) visszatérő (1) Viszkető (1) vitamin (2) vizsgálat (1) vizsgálatok (1) webáruház (1) webshop (1) white (1) women (1) xl-s (1) zöldborsós (1) zöldséges (2) zománc (1) zselé (2) zselés (3) zsemlés (1) zsírleszívás (2) zsíros (2) zsírral (1) zsírsavakat (1) zsolt (1)